Translate

2020. március 15., vasárnap

"... Újra felragyogjanak a hitek és remének!"


NAGYBÖJT 3. VASÁRNAPJA
Szombathely Kálvária templom 2020.03.15.

A rohanó világban megkoptak a fények,
halványak a hitek, és halványak a remények.
Nem szeretnénk mást, csak hinni a szóban,
őszintén szeretni, és bízni a jóban.

Most már a korona vírus idején úgy érezzük, hogy megkoptak a fények, és beborult az ég reménytelenül, átláthatatlanul. Ennek következtében nemcsak halványak, de eltűnni is látszanak a hitek és remények.

Szent II. János Pál pápa először 1986-ban Assisibe hívta meg a világ vallási vezetőit közös imára a békéért, ami azóta rendszeresen meg is ismételtek az utána következő pápák. Meggyőződésem, most is megérett az idő, hogy imára kulcsolja a kezét a világ számos kisebb és nagyobb vallásának a híve, hogy hárítsa el a Mindenható az emberiség feje fölül a korona vírus okozta pusztító vihart.

A világban elszabadult a pokol és talán ez lesz az eszköz a Teremtő kezében, hogy észre térítse az embert, aki a szabadság és szabadosság korlátlan birtokosának képzelve magát, legalizálta a bűnt.

Úgy gondolta, hogy már neki mindent szabad.

Szabad törvényt hozni, hogy megengedett a megfogant élet elpusztítása. Szabad engedni, hogy természetellenes kapcsolat legyen férfi és nő között. A házasság, az egy férfinek és egy nőnek életre szóló kapcsolata is az emberi önkény áldozata lett azzal, hogy nem vették komolyan a holtomiglan, holtodiglant, azzal, hogy azonos neműek léphettek parlamentek hozta törvényes kapcsolatba, azzal, hogy az ember mérhetetlen gőgjében úgy gondolta, joga van megváltoztatni saját biológiai nemét. Azzal, hogy a pénz birtokosai feljogosítva érezték magukat kiszolgáltatottak mérhetetlen kizsákmányolására… Azzal, hogy az ember sárba tiporja a tételekbe foglalt természettörvényt, a tízparancsolatot… Azzal…, hogy és sorolhatnám tovább…

De most nem kritizálni és okoskodni kell, hanem elérkezett az a pillanat egy másfajta cselekvésre. Amellett, hogy az illetékes szakemberek megtesznek minden megtehetőt az egész emberiséget fenyegető vész megállítására, a hívő emberek szerte a világon hallják meg a szót: Térdre, imához!

Nemrég kísérte végig a világ a magyar orvoscsoport bravúros teljesítményét, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztását. Ez az orvoscsoport folyamatosan azt kérte mindenkitől, hogy imádkozzanak. Mint mondták később, érezték az ima erejét. Százak és ezrek imádkoztak és csoda megtörtént. A fejüknél összenőve született ikrek önálló életet élnek.

A csoda most is megtörténhet, de össze kell fogni azokkal, akik ebben az időben felelős döntési helyzetben vannak, vagyis bizalommal el kell fogadni a döntéseket. Ugyanakkor „térde, imához!” belső parancsnak engedelmeskedve, ki-ki a maga vallásának és hitének megfelelően újra és újra ostromolja az egek urát, a végtelen hatalmú Isten, irgalmazzon a saját képére és hasonlatosságára teremtett lénynek, az embernek.

Mert vannak helyzetek, amikor nagyon kell a segítség odafentről.
A magatehetetlen babának is kell a segítség odafentről, az édesanyától. A betegnek is kell a segítség odafentről, az orvostól és az ápolóktól. A reményvesztett embernek is kell a reményt adó jó szó, a segítés, bíztatás ezerféle módja. Az életünk tele van olyan helyzetekkel, amikor ki-ki várja a segítséget valamiféle odafentről. Ám, amikor kimerül minden emberi lehetőség, kulcsolja imára kezét a teremtmény és fohászkodjon a teremtett világ urához, „Uram segíts, mert elveszünk!”

„Amikor Jézus beszállt a hajóba, követték őt a tanítványai. És nagy vihar támadt a tengeren, úgyhogy a hajót elborították a hullámok. Ő pedig aludt. Tanítványai odamentek hozzá, felébresztették, és ezt mondták: Uram, ments meg minket, elveszünk! De ő így szólt hozzájuk: Mit féltek, ti kicsinyhitűek? Ekkor felkelt, ráparancsolt a szelekre és a tengerre, és minden elcsendesült. Az emberek pedig elcsodálkoztak, és ezt mondták: Ki ez, hogy a szelek is, a tenger is engedelmeskednek neki?”[1]

Az ember Krisztus lehet, hogy elaludt, de az Örökkévaló Isten, Aki Van, sohasem alszik. Elérkezett a pillanat, amikor őhozzá kell kiáltani „Uram, ments meg minket, elveszünk!” Ha nem kiáltunk, tényleg elveszünk. Mert kell a belső fény, az erő és az acélos akarat azoknak, akiknek az a feladatuk ezekben a vészterhes napoknak, hogy felelős döntés hozzanak. Kell az erő azoknak, akik hajlamosak arra, hogy elveszítve fejüket pánikba essenek. Kell az erő annak számos egészségügyi szakembernek, akik a betegágyak mellett vannak. És kell, nagyon kell az erő azoknak, akiket a vírus ledöntött a lábukról.

Most kell kiáltani, „Uram, ments meg minket, elveszünk!”

Ezért arra kérek mindenkit, kiáltsanak. Kiáltsanak úgy, hogy betérnek a templomba a 24 órában ott virrasztó Krisztushoz és könyörögnek. Kiáltsanak úgy, hogy a család tagjai imára kulcsolják a kezüket és imádkozzák, amit szívük diktál. Kiáltsanak úgy, hogy kezükbe veszik az égi édesanyánk kezünkbe adott eszközét, a rózsafűzért és legalább egy tizedet elimádkozik a család minden istenáldotta nap.

Ha mindezek megtörténnek, én hiszem, hogy megtörténik a csoda. A vészterhes felhők elvonulnak az emberiség egéről. És megtörik a sátán hatalma, aki a nagy zűrzavarkeltő, a szétdobáló az ellenségeskedést szító. De ez a fajta nem meg ki másképpen, mint böjttel és imádsággal. A sopánkodások és kétségbeesések helyett most ugyancsak itt van a böjtnek és az imádságnak az ideje.

Hogy a rohanó világban újra kigyulladjanak fények és újra felragyogjanak a hitek és remények! Hogy az ember újra eljusson odáig, hogy képes lesz őszintén szeretni és hinni a szóban.

okéatya


[1] Mt 8,23-27

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum